Witam noworocznie 🙂 Styczeń to czas karnawałowych imprez i przyjęć. Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie przekąsek na imprezę wystarczy, że sięgniesz po gotowe ciasto francuskie, a pyszna przekąska gotowa będzie w kilka chwil. Wystarczy dodać ser i szynką lub dowolne ulubione dodatki. To świetna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu przygotowywać pracochłonnych przekąsek lub tych, którzy lubią proste rozwiązania.
Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
200 g sera żółtego (np. gouda)
150 g szynki konserwowej
Sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!








