Pyszna zapiekanka z bobem i ziemniakami

Przepis na tartę z bobem wzbudził Wasze ogromne zainteresowanie (przepis TUTAJ). Dziś więc, zapraszam Was do mojej kuchni na naprawdę przepyszną ziemniaczaną zapiekankę z bobem. Kilka składników, pyszny sos i wyrazisty ser, a wszystko przełamane odświeżającym aromatem natki pietruszki.

Ta zapiekanka smakował obłędnie i z pewnością niebawem znów zawita na naszym stole 🙂 Koniecznie wypróbujcie 🙂 


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
400 g bobu 
200 g pieczarek 
1 duża cebula
250 g chudej wędliny np. z indyka 
2 łyżki oleju 
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka 
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa 
Dodatkowo:
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
100 g startego sera cheddar 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę. 
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego! 

Rady: Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. 
Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).