Sałatka z bobu z jajkiem i suszonymi pomidorami

Sałatka z bobu z jajkiem i rukolą to idealna propozycja na lekki, letni obiad lub drugie śniadanie do pracy. Pyszne połączenie pikantnej rukoli z kremowym bobem i lekko słodkimi suszonymi pomidorami to jak dla mnie – połączenie idealne. Chrupiący boczek nadaje sałatce wyrazistości, ale jeśli go nie jadacie, albo właśnie jesteście na diecie polecam zastąpić go dobrą wędzoną szynką. Zachęcam Was jednak do spróbowania takiego połączenia. 




Składniki:
200 g ugotowanego, obranego bobu
60 g rukoli
3 jajka na twardo
100 g chudego wędzonego boczku
6 suszonych pomidorów 
1 mała czerwona cebula
szczypiorek
Dressing:
3 łyżki oliwy 
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Boczek pokroić w paski i usmażyć na rumiano na suchej patelni. Odsączyć na papierowym ręczniku. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć rukolę, dodać bób, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki, cebulę i pomidory. Dodać boczek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!


Rady: W wersji light boczek można zastąpić dobrą wędzoną szynką. 
Dla wzbogacenia smaku sałatę można posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).