Chociaż połączenie szparagów z truskawkami i serem może wydawać się dziwne, smak tej sałatki jest wyśmienity 🙂 Dodatek sera, chrupiących pistacji i wyrazisty dressing z kremem balsamicznym świetnie podbijają całość. Jak dla mnie kompozycja idealna 😉 Sezon na szparagi dopiero się rozpoczyna, ale trwa niestety krótko, więc korzystajcie 😀
Składniki:
2 garście rukoli
200 g szparagów
200 g truskawek
1 małe, czerwona cebula
30 g wiórków sera grana padano
2 łyżki posiekanych, prażonych pistacji
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka oleju lnianego
1/2 łyżki musztardy miodowej
1/2 łyżki kremu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 garście rukoli
200 g szparagów
200 g truskawek
1 małe, czerwona cebula
30 g wiórków sera grana padano
2 łyżki posiekanych, prażonych pistacji
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka oleju lnianego
1/2 łyżki musztardy miodowej
1/2 łyżki kremu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Składniki dressingu połączyć. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować je (najlepiej na parze), al dente przez około 3 minuty. Wyhartować w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, szparagi, pokrojone truskawki i pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Całość posypać serem i pistacjami. Polać dresingiem i wymieszać. Smacznego!