Sałatka z truskawkami, szparagami i grana padano

Chociaż połączenie szparagów z truskawkami i serem może wydawać się dziwne, smak tej sałatki jest wyśmienity 🙂 Dodatek sera, chrupiących pistacji i wyrazisty dressing z kremem balsamicznym świetnie podbijają całość. Jak dla mnie kompozycja idealna 😉 Sezon na szparagi dopiero się rozpoczyna, ale trwa niestety krótko, więc korzystajcie 😀 

Składniki: 
2 garście rukoli
200 g szparagów 
200 g truskawek 
1 małe, czerwona cebula 
30 g wiórków sera grana padano 
2 łyżki posiekanych, prażonych pistacji 
Dressing: 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka wody 
1 łyżeczka oleju sezamowego 
1 łyżeczka oleju lnianego 
1/2 łyżki musztardy miodowej 
1/2 łyżki kremu balsamicznego 
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka miodu 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 

Składniki dressingu połączyć. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować je (najlepiej na parze), al dente przez około 3 minuty. Wyhartować w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, szparagi, pokrojone truskawki i pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Całość posypać serem i pistacjami. Polać dresingiem i wymieszać. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).