Obłędnie kremowy, przepyszny i delikatny sernik dyniowy z kremem pistacjowym to słodkość, która skradnie Twoje serce i…podniebienie. To najlepszy sernik, jaki ostatnio zrobiłam i myślę, że na stałe zagości także na Twoim stole. Ten sernik jest równy, nie rośnie, nie pęka i nie opada. Cały sekret tkwi w krótkim zmiksowaniu składników i pieczeniu sernika w kąpieli wodnej. Krem pistacjowy cudownie współgra tutaj z delikatnym i wilgotnym wnętrzem, a krem śmietanowy nadaje mu dodatkowej tekstury i smaku. Koniecznie zafunduj sobie takie dobro tej jesieni!


Składniki:
Spód:
180 g maślanych herbatników
70 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego twarogu
300 g pure z dyni hokkaido
4 duże jajka
180 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 g pasty pistacjowej
3 łyżki posiekanych pistacji
Bita śmietana:
100 ml śmietany 30%
100 ml mascarpone
1/2 łyżki cukru pudru



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód: Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić. Składniki połączyć i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy (23cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania sernika.
Masa serowa: Wszystkie składniki na sernik przełożyć do miski i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Poziom niżej włożyć blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piec przez około 1 godziny i 15 minut lub do czasu, aż wierzch lekko się zarumieni, a boki zetną. Po upieczeniu studzić przez 15 minut przy uchylonych drzwiach. Sernik wyjąć i całkowicie wystudzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Schłodzony sernik polać kremem pistacjowym i posypać pistacjami. Śmietankę, mascapone i cukier puder ubić na sztywno. Sernik udekorować śmietana za pomocą rękawa z tylką. Smacznego!