Sernik dyniowy z kremem pistacjowym

Obłędnie kremowy, przepyszny i delikatny sernik dyniowy z kremem pistacjowym to słodkość, która skradnie Twoje serce i…podniebienie. To najlepszy sernik, jaki ostatnio zrobiłam i myślę, że na stałe zagości także na Twoim stole. Ten sernik jest równy, nie rośnie, nie pęka i nie opada. Cały sekret tkwi w krótkim zmiksowaniu składników i pieczeniu sernika w kąpieli wodnej. Krem pistacjowy cudownie współgra tutaj z delikatnym i wilgotnym wnętrzem, a krem śmietanowy nadaje mu dodatkowej tekstury i smaku. Koniecznie zafunduj sobie takie dobro tej jesieni!

Składniki:
Spód:

180 g maślanych herbatników
70 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego twarogu
300 g pure z dyni hokkaido
4 duże jajka
180 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 g pasty pistacjowej
3 łyżki posiekanych pistacji
Bita śmietana:
100 ml śmietany 30%
100 ml mascarpone
1/2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Spód: Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić. Składniki połączyć i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy (23cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania sernika.

Masa serowa: Wszystkie składniki na sernik przełożyć do miski i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Poziom niżej włożyć blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piec przez około 1 godziny i 15 minut lub do czasu, aż wierzch lekko się zarumieni, a boki zetną. Po upieczeniu studzić przez 15 minut przy uchylonych drzwiach. Sernik wyjąć i całkowicie wystudzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Schłodzony sernik polać kremem pistacjowym i posypać pistacjami. Śmietankę, mascapone i cukier puder ubić na sztywno. Sernik udekorować śmietana za pomocą rękawa z tylką. Smacznego!



Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).