Sernik na zimno z truskawkami

Uwielbiam serniki na zimno. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a smakują wyśmienicie. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Sernik jest dwukolorowy i bardzo smaczny. Idealnie sprawdzi się na deser dla dzieci. Zachęcam do spróbowania.

Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
600 g truskawek
1 kg sera (z wiaderka)
6 łyżek cukru pudru
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
Do dekoracji:
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka śmietan fixu
1 łyżeczka cukru pudru
6 truskawek
świeża mięta

Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy (23-24 cm). Ser utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Poukładać na masie kakaowej. Na truskawki wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić i tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fiksem. Wierzch sernika udekorować plasterkami truskawek i bitą śmietaną. Smacznego! 

 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).