Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Pyszne, klasyczne śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to idealna propozycja na świąteczny stół. Delikatny sos śmietanowy cudnie łączy się tu z wyrazistym śledziem, słodkim jabłkiem i cebulą. Takie śledzie świetnie sprawdzą się także na Sylwestra czy wszelkiego rodzaju imprezy 😉 Spróbujcie koniecznie 🙂 

Składniki: 
6 filetów śledziowych a la matjas
500 ml mleka 
200 ml wody
Sos śmietanowy: 
200 g gęstej śmietany 18%
2 płaskie łyżki majonezu 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżki posiekanego koperku 
Dodatkowo: 
1 średnie, winne jabłko 
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny 


Filety śledziowe przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do miski i zalać mlekiem z wodą. Moczyć ok. 1 godziny (dłużej lub krócej w zależności od preferowanego stopnia słoności śledzie). Śledzie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w mniejsze kawałki lekko pod skosem. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Wystudzić. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu połączyć. Do sosu dodać cebulę i jabłko. Śledzie zalać sosem i wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na 1 dzień. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).