Pyszne, klasyczne śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka, to idealna propozycja na świąteczny stół. Delikatny sos śmietanowy cudnie łączy się tu z wyrazistym śledziem, słodkim jabłkiem i cebulą. Takie śledzie świetnie sprawdzą się także na Sylwestra czy wszelkiego rodzaju imprezy 😉 Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
6 filetów śledziowych a la matjas
500 ml mleka
200 ml wody
Sos śmietanowy:
200 g gęstej śmietany 18%
6 filetów śledziowych a la matjas
500 ml mleka
200 ml wody
Sos śmietanowy:
200 g gęstej śmietany 18%
2 płaskie łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 1/2 łyżeczki cukru pudru
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
1 średnie, winne jabłko
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
Filety śledziowe przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do miski i zalać mlekiem z wodą. Moczyć ok. 1 godziny (dłużej lub krócej w zależności od preferowanego stopnia słoności śledzie). Śledzie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w mniejsze kawałki lekko pod skosem. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Wystudzić. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu połączyć. Do sosu dodać cebulę i jabłko. Śledzie zalać sosem i wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na 1 dzień. Smacznego!










