Kiedy letnie upały dają się we znaki, nic nie chłodzi lepiej niż domowy, zimny sorbet. Ten truskawkowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepyszny, nie za słodki, a przy tym tak bajecznie kolorowy 🙂 Przygotowanie go to zaledwie kilka chwil, plus czas potrzebny na mrożenie. Warto zrobić go samemu, bo jest nieporównywalnie lepszy od gotowego produktu ze sklepu. Koniecznie spróbujcie, póki sezon na truskawki w pełni 😉
Składniki:
700 g truskawek
120 g cukru
3 łyżki wody
Truskawki umyć i usunąć szypułki. W rondelku podgrzać wodę, dodać cukier i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Przestudzić. Truskawki dokładnie zmiksować blenderem z syropem cukrowym i sokiem z limonki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co ok. 40 minut, przez 3-4 godziny sorbet zmiksować przez kilka sekund, aby nie pojawiły się kryształki lodu. Wstawić do zamrażalki do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjąć na 10 minut przed planowanym czasem podania, aby dało się formować kulki.
Rady: Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny.
Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, jakie słodkie mamy truskawki.
Sorbet można także przygotować w maszynce do lodów.
Sorbet można także przygotować w maszynce do lodów.












