Makaron to zawsze świetny sposób na szybki posiłek. Sprawdza się idealnie, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Jeśli dorzucimy do niego kilka sycących dodatków, otrzymamy danie pożywne i pyszne w zaledwie 20 minut 😉 Dziś dzielę się z Wami fajnym przepisem na spaghetti, który przygotujecie w ekspresowym tempie 🙂 Pożywne, pyszne i dziecinnie proste w przygotowaniu 🙂 Łapcie przepis!
Składniki (na 3 porcje): 
250 g makaronu spaghetti 
Sos: 
150 g wędzonego boczku
1/2 średniego brokuła 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku 
5 łyżek startego sera cheddar 
500 ml płynnej, śmietany 18% 
sól (opcjonalnie) do smaku 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
1 łyżeczka suszonego tymianku 
1  łyżka oleju 
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojony w słupki boczek i smażyć do czasu, aż boczek będzie zarumieniony i chrupiący. Brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Do boczku dolać śmietanę, dodać posiekany czosnek i tymianek. Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się sosu, na końcu dodać starty cheddar i brokuła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować ale dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu posypany startym serem cheddar. Smacznego! 
Rady: Danie możecie przygotować z dowolnym, ulubionym makaronem. 
Danie przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. 
 
								






 
															 
				
							 
		


