Totalna rozpusta. Jogurtowy deser z malinami w 5 minut.

Obłędnie pyszny deser z malinami to moja dzisiejsza propozycja na słodko. Przygotowanie go zajmuje zaledwie 5 minut, a cudownym smakiem tego jogurtowego deseru można cieszyć się znacznie dłużej. Kiedy żar leje się z nieba nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Ratuję się wtedy sprawdzonymi sposobami na desery na zimno. To jeden z moich niezawodnych przepisów.

Składniki:
200 g herbatników maślanych kakaowych 
400 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g malin
6 łyżek bitej śmietany
2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
świeża mięta (do dekoracji)

Herbatniki pokruszyć za pomocą miksera lub przesypać do mocnego woreczka i utłuc wałkiem. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W pucharkach układać warstwami: herbatniki, jogurt i maliny. Udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Rady: Jeśli chcemy jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność deseru herbatniki kakaowe należy zastąpić pełnoziarnistymi, zrezygnować z cukru w jogurcie i pominąć bitą śmietanę.

 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).