Bazą do tego przepisu był przepis na chleb na kefirze, który jest na blogu od wielu lat i z którego często i chętnie korzystacie 😉 Nieznacznie go zmodyfikowałam, aby z ciasta dało się formować bułki 😉 Te bułki są pyszne, tuż po upieczeniu mają mega chrupiącą przyjemną skórkę. Są bardzo pożywne, szybkie i proste w przygotowaniu. Jeśli lubisz domowe, pachnące pieczywo, ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na stałe 😀
Składniki (na 8 większych bułek):
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml ciepłej wody
180 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
8 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka sezamu
-2.jpg)
-2.jpg)
-2.jpg)
Do miski wsyp mąkę. Dodaj drożdże, cukier, sól i ziarna. Wlej wodę i kefir. Całość zagnieć ręcznie lub w robocie przez kilka minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 części. Każdą część podziel na pół. Uformuj dwa długie paski ciasta (jak na kopytka). Zlep końce i skręć kawałki wokół własnej osi. Jeden koniec zawiń do środka formując „ślimaka”. Uformowane bułki przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, skrop wodą i posyp sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz bułki przez około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni. W trakcie pieczenia możesz dwukrotnie spryskać bułki wodą, aby miały chrupiącą skórkę. Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego!








