Zakręcone bułki pełnoziarniste na kefirze

Bazą do tego przepisu był przepis na chleb na kefirze, który jest na blogu od wielu lat i z którego często i chętnie korzystacie 😉 Nieznacznie go zmodyfikowałam, aby z ciasta dało się formować bułki 😉 Te bułki są pyszne, tuż po upieczeniu mają mega chrupiącą przyjemną skórkę. Są bardzo pożywne, szybkie i proste w przygotowaniu. Jeśli lubisz domowe, pachnące pieczywo, ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na stałe 😀 

Składniki (na 8 większych bułek): 
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
250 ml ciepłej wody 
180 ml kefiru (w temperaturze pokojowej) 
8 g suchych drożdży 
2 łyżeczki cukru 
1 1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni  
1 łyżka siemienia lnianego 

Dodatkowo (do posypania): 
1 łyżka sezamu 

Do miski wsyp mąkę. Dodaj drożdże, cukier, sól i ziarna. Wlej wodę i kefir. Całość zagnieć ręcznie lub w robocie przez kilka minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 części. Każdą część podziel na pół. Uformuj dwa długie paski ciasta (jak na kopytka). Zlep końce i skręć kawałki wokół własnej osi. Jeden koniec zawiń do środka formując „ślimaka”. Uformowane bułki przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, skrop wodą i posyp sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz bułki przez około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni. W trakcie pieczenia możesz dwukrotnie spryskać bułki wodą, aby miały chrupiącą skórkę. Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).