Jeśli regularnie wpadacie na mojego bloga, z pewnością wiecie, że jestem prawdziwą miłośniczką kremowych zup. Brokułowa, to jedna z moich ulubionych. Dziś więc postanowiłam połączyć brokuła z zielonym groszkiem – czego efekty widzicie poniżej 😉 Zupa z zielonych warzyw, trochę na przekór zimowej aurze, świetnie prezentuje się kolorystycznie i cudnie smakuje! Idealna jako ciepły posiłek do pracy czy lekką kolację na ciepło. Możecie serwować ją z domowymi grzankami, makaronem, jajkiem, groszkiem ptysiowym lub solo 🙂 W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie 🙂 Gorąco polecam!
Składniki:
500 g brokuła (użyłam mrożonego)
1 szklanka zielonego, mrożonego groszku
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
1,5 litra przefiltrowanej wody
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki masła 82%
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 pęczka natki pietruszki
W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać pietruszkę, ziele, liście oraz brokuła i groszek. Całość gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Usunąć ziele oraz liście, a całość zblendować na gładki krem. Ponownie podgrzać i podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. Smacznego!









