Syrniki (placki z twarogiem)

Syrniki, czyli twarogowe placki wywodzące się z kuchni rosyjskiej, to idealna opcja na sycące, pyszne śniadanie 🙂 Przygotowuje się je podobnie jak dobrze znane kluski leniwe. Podawane są najczęściej z kwaśną śmietaną, owocami, miodem lub konfiturą czy też frużeliną 🙂 Z każdym z tych dodatków smakują wybornie, ale ja tym razem podałam je z gęstym jogurtem naturalnym, z domowym syropem z winogron i borówkami 🙂 Koniecznie spróbujcie tego przepisu 😀 Będzie pysznie! 

Składniki (na ok. 5 sztuk):
250 g półtłustego twarogu 
1 małe jajko 
1 1/2 łyżki cukru 
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
2-3 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia 
Dodatkowo: 
olej (do smażenia)
Do podania: 
gęsta śmietana 18%/jogurt naturalny 
konfitura/dżem/frużelina 
miód (opcjonalnie) 
świeże owoce (wg uznania) 


Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajko i wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być „luźniejsze”, ale jeśli jest za bardzo klejące dosypać odrobiną mąki. Obsypanymi mąką dłońmi formować kulki lekko je spłaszczając i formować na kształt placka o grubości około 2 cm. Placki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, po kilka minut na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i konfiturą/owocami. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).