Syrniki, czyli twarogowe placki wywodzące się z kuchni rosyjskiej, to idealna opcja na sycące, pyszne śniadanie 🙂 Przygotowuje się je podobnie jak dobrze znane kluski leniwe. Podawane są najczęściej z kwaśną śmietaną, owocami, miodem lub konfiturą czy też frużeliną 🙂 Z każdym z tych dodatków smakują wybornie, ale ja tym razem podałam je z gęstym jogurtem naturalnym, z domowym syropem z winogron i borówkami 🙂 Koniecznie spróbujcie tego przepisu 😀 Będzie pysznie!
Składniki (na ok. 5 sztuk):
250 g półtłustego twarogu
1 małe jajko
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
Do podania:
gęsta śmietana 18%/jogurt naturalny
konfitura/dżem/frużelina
miód (opcjonalnie)
świeże owoce (wg uznania)
250 g półtłustego twarogu
1 małe jajko
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
Dodatkowo:
olej (do smażenia)
Do podania:
gęsta śmietana 18%/jogurt naturalny
konfitura/dżem/frużelina
miód (opcjonalnie)
świeże owoce (wg uznania)
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajko i wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być „luźniejsze”, ale jeśli jest za bardzo klejące dosypać odrobiną mąki. Obsypanymi mąką dłońmi formować kulki lekko je spłaszczając i formować na kształt placka o grubości około 2 cm. Placki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, po kilka minut na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i konfiturą/owocami. Smacznego!











