Pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu szarlotka z połówkami jabłek to świetna opcja na weekendowe ciacho 😉 Ten wypiek nie wymaga długiej listy składników, a większość z nich z pewnością macie pod ręką 🙂 Dzięki wykorzystaniu całych połówek jabłek pomijacie czas potrzebny na ich ścieranie i podsmażanie, jak to w klasycznej szarlotce 😉 Jeśli jeszcze nie znaliście tego przepisu, gorąco polecam 😉 Będzie pysznie 😉
Ciasto:
480 g mąki pszennej
240 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła
1 duże jajko rozmiar L
140 g waniliowego skyru (lub gęstego serka homogenizowanego)
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
6 (ok. 1 kg) średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka cukru pudru
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część ciasta powinna być nieco większa (o ok. 100 g). Większą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kilkukrotnie nakłóć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrać, pokroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć na cieście wypukłą częścią do góry. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Drugą, schłodzoną część ciasta rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Ułożyć na jabłkach i zlepić brzegi. Ciasto nakłóć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut, do zarumienienia. Ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!













