Pyszne, pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia 🙂 Jeśli jesteście miłośnikami owsianek to propozycja dla Was 😉 Idealne połączenie smaku sezonowym owoców z lekko kokosową owsianką i kremowym jogurtem tworzy kompozycję idealną 🙂 Był czas, kiedy owsianki jadłam na okrągło przez blisko dwa lata. Teraz jem je również często, bo to świetna opcja na szybkie i zdrowe śniadanie pełne dobroczynnego błonnika 😉 Zajadajcie na zdrowie!
Składniki:
Owsianka:
50 g górskich płatków owsianych
220 ml mleka
2 łyżeczki nasion chia
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki miodu (lub ulubionego słodzidła)
Dodatkowo:
100 g malin
100 g czereśni
2 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu
1 łyżka niesolonych pistacji
50 g górskich płatków owsianych
220 ml mleka
2 łyżeczki nasion chia
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki miodu (lub ulubionego słodzidła)
Dodatkowo:
100 g malin
100 g czereśni
2 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu
1 łyżka niesolonych pistacji
Płatki zalać mlekiem, dodać chia i wiórki. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. Przestudzić i dodać miód. Maliny zblendować na mus lub rozgnieść widelcem. Czereśnie pozbawić pestek. Owsiankę przełożyć do miski (lub słoiczka) dodać mus z malin, czereśnie, jogurt i pistacje. Udekorować według uznania. Podawać na ciepło lub na zimno.
Rady:
Jeśli wolicie słodszą wersję owsianki do malin możecie dodać trochę miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Owsiankę można również przygotować bez gotowania (tzw. owsiankę nocną). Wystarczy wszystkie składniki owsianki wstawić do lodówki na noc, rano podgrzać lub zjeść na zimno. Owsiankę przygotowaną w słoiku możecie zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż 😉











