Połączenie kokosa i truskawek od kilku dni króluje w mojej kuchni. Duet to zgrany i przepyszny 😉 Dziś podrzucam Wam przepis na kokosową, kremową panna cottę z truskawkami. Deser idealny – prosty i szybki w przygotowaniu. Jedynym jego minusem jest to, że trzeba czekać, aż panna cotta zastygnie 😉 A potem możecie już rozkoszować się jej niebiańskim smakiem 😀
Składniki (na 3 porcje po 150 ml):
250 g mleka kokosowego
200 ml śmietany 30%
40 g cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200 g truskawek
2 łyżki kokosa w kawałkach
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Mleko kokosowe i śmietanę przelać do rondla. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Podgrzać, ciągle mieszając prawie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Panna cottę wystudzić, przelać do szklanek/słoiczków i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do stężenia. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu panna cotty. Posypać kokoswem. Smacznego!
Rady: Jeśli żelatynę rozpuścimy we wrzątku lub w za gorącej wodzie, straci swoje właściwości żelujące. Z truskawek można również przygotować mus blendując je z 1 łyżką cukru pudru.










