Makaron linguine z krewetkami i pomidorkami

Obłędnie pyszny, mega aromatyczny, pikantny i ekspresowy w przygotowaniu makaron z krewetkami to pomysł na smaczny obiad dla miłośników owoców morza 🙂 Przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę 😀 


Składniki (na 2 porcje):
250 g czarnego makaronu linguine barwionego sepią
250 g krewetek 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka masła 
2 ząbki czosnku 
15 pomidorków koktajlowych (u mnie paprykowe) 
1/2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 papryczki chili) 
sól morska świeżo zmielona (do smaku) 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
Dodatkowo: 
1/2 limonki (do podania) 


Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i obrać. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Podać przeciśnięty czosnek oraz krewetki. Smażyć na średnim ogniu po ok. 1 minucie z każdej strony. Dodać płatki chili, pokrojone pomidorki koktajlowe i podsmażyć ok. 1 minutę. Doprawić do smaku solą i skropić sokiem z limonki. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do krewetek. Wymieszać i posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu z cząstkami limonki. Smacznego! 

Rady: Dla wzbogacenia smaku, do krewetek można dodać kieliszek białego wytrawnego wina. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).