Jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów na krewetki 🙂 Prawdziwa uczta dla podniebienia – obłędny maślano-winny sos i delikatne, rozpływające się w ustach krewetki 😉 Eksplozja smaków i aromatów 🙂
Składniki (na 2 porcje):
300 g krewetek
3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki masła
50 ml wytrawnego, białego wina
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1/4 pęczka natki pietruszki
sól morska świeżo zmielona
Do podania:
bagietka
300 g krewetek
3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
3 łyżki masła
50 ml wytrawnego, białego wina
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1/4 pęczka natki pietruszki
sól morska świeżo zmielona
Do podania:
bagietka
białe wytrawne wino
cząstki cytryny
Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek i natkę posiekać drobno, papryczkę chili pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Kiedy masło się rozpuści dodać czosnek i krótko przesmażyć. Dodać krewetki, wlać wino i smażyć z każdej strony po ok. 1 minucie. Dodać posiekane chili oraz natkę, wymieszać. Doprawić solą. Podawać od razu po przygotowaniu z bagietką, cząstkami cytryny oraz lampką wytrawnego wina. Smacznego!











