Latem, kiedy żar leje się z nieba nie ma nic przyjemniejszego, niż orzeźwiający, zimny napój, który ugasi pragnienie, ochłodzi, a przy okazji doda organizmowi witamin. Arbuzada, czyli lemoniada arbuzowa z dodatkiem truskawek to idealny napój na letnie, upalne dni. Najlepiej smakuje mocno schodzona. Do jej użycia możecie także wykorzystać mrożone truskawki i arbuza, przyda się wtedy mocny blender z funkcją kruszenia lodu, ale dzięki temu pominiecie czas potrzebny na chłodzenie 😉
700 g arbuza
300 g truskawek
sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
sok wyciśnięty z 1 limonki
2 łyżki miodu (mniej lub więcej wg uznania)
garść liści świeżej mięty
1/2 litra zimnej wody mineralnej
Do podania:
3 plasterki cytryny
3 plasterki limonki
świeża mięta
kostki lodu
Arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki, przełożyć na dużego dzbanka wraz z truskawkami, pozbawionymi szypułek. Dodać liście mięty, sok wyciśnięty z cytryny i limonki oraz miód. Całość dokładnie zblendować. Uzupełnić wodą. Dodać miętę, plasterki cytryny i limonki oraz kostki lodu. Wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!











