Biała kiełbasa zapiekana z cebulę, jabłkiem i śliwkami

Kiełbasa, jako składniki gości w mojej kuchni stosunkowo rzadko 😉 Ale nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jej udziału 🙂 Zapiekana z cebulą, jabłkami, śliwkami z dodatkiem miodu, wina i musztardy francuskiej smakuje wyśmienicie. Po takim świątecznym śniadaniu będziecie góry przenosić 😉 

Składniki (na 4 porcje): 
4 białe kiełbasy (400g) 
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 twarde, słodkie jabłko 
8 suszonych śliwek 
1 łyżka francuskiej musztardy 
200 ml białego wytrawnego wina (cydru lub piwa) 
2 łyżki oleju 
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka miodu
4 kulki ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 


Cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać sos sojowy, miód, majeranek i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć do czasu, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać wino i podgrzać, ściągając płaską łopatką z dna patelni resztki po smażeniu cebuli. Zawartość patelni przelać do naczynia żaroodpornego. Dodać ziele i liść, pokrojone jabłko (wraz ze skórką), śliwki i naciętą kiełbasę. Całość doprawić pieprzem i posmarować musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż kiełbasa nabierze złotego koloru. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).