Brokuł pod beszamelem z prażonymi migdałami

Dziś na kolację był brokuł polany sosem beszamelowym i posypany chrupiącymi płatkami migdałowymi. Beszamel jest świetną bazą pod inne sosy, warto więc go znać i umieć przygotować, tym bardziej, że idealnie nadaje się do wielu dań na bazie makarony (lasagne ze szpinakiem czy po bolognese), oraz pieczonych i gotowanych warzyw. Podczas przygotowywania beszamelu należy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze, zasmażkę z masła i mąki podsmażajcie bardzo krótko, jedynie do delikatnego zarumienienia i na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Po drugie, podczas wlewania mleka sos należy bardzo intensywnie mieszać, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez ani jednej grudki. Po trzecie, uważajcie z przyprawami, sypcie z wyczuciem, a w miarę potrzeby doprawiajcie. Po czwarte…delektujcie się jego kremowym smakiem, w różnych wariantach. Możecie dosypać ostrego startego sera i tym samym uzyskać sos mornais. Możecie dorzucić do niego cebulkę dymkę lub zwykłą, natkę pietruszki, grillowane zmiksowane warzywa czy świeży koperek.



Składniki:
1 brokuł
sól (do smaku)
cukier (do smaku)
Sos beszamel:
2 łyżki dobrego masła (ja dałam osełkowe)
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka pełnotłustego (3,2%) – ilość mleka zależy od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych


Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek. Gotujemy na półtwardo. W rondelku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, na gładką zasmażkę. Podsmażamy parę sekund cały czas mieszając. Do zasmażki stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie mieszamy. Najlepiej robić to przy użyciu ręcznej trzepaczki. Po dodaniu mleka, zmniejszamy gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż sos będzie jedwabiście gładki i zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy ugotowane brokuły. Płatki migdałowe prażymy na suchej (najlepiej teflonowej) patelni, aż będą rumiane. Uprażonymi migdałami posypujemy brokuła w sosie. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).