Calzone z kurkami, piersią kurczaka i mozzarellą

Włoski pieróg wzorowany na pizzy 😉 Calzone to świetna przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę czy do pracy 🙂 Ciągnąca mozzarella, aromatyczne kurki i delikatne mięso oraz przyprawy tworzą naprawdę świetne połączeni smaków. Przygotowane oczywiście na bazie mojego sprawdzonego od lat ciasta drożdżowego. Świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, która nie ustępuje jej smakiem. To nadzienie idealnie komponuje się z sosem czosnkowym lub domowym ketchupem (przepis KLIK). W sezonie jesiennym polecam Wam spróbować calzone z dynią i serami (przepis KLIK). 

Składniki (na 4 duże sztuki): 
Ciasto: 
300 g mąki do pizzy typ 00
170 g ciepłej wody 
1 łyżeczka suszonych drożdży 
3/4 łyżeczki soli 
3/4 łyżeczki cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Nadzienie: 
300 g (1 pojedyncza sztuka) piersi z kurczaka
250 g kurek 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka masła 
250 g mozzarelli w kulce
4 łyżki startego sera grana padano 
1 łyżeczka suszonego oregano 
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
sól (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo: 
1 małe jajko (do wysmarowania calzone)
2 łyżki czarnego sezamu 

Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól, cukier. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Dolać oliwy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. 
Nadzienie: Na oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę pierś z kurczaka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Smażyć 3 minuty. Dodać oczyszczone pokrojone kurki i smażyć dodatkowo 5 minut, aż woda odparuje. 
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20-22 cm. Na połowę okręgu nałożyć farsz (zostawiając 1 cm rant) dodać pokrojoną mozzarellę i łyżkę grana padano. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić brzegi, formując kształt pieroga. Calzone przełożyć na papier do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut do podrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone i zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu lub na zimno. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).