Dziś podsuwam Wam pomysł na efektowną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na Sylwestra. Taka choinka z koreczkami jest prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. Możecie użyć dowolnych, ulubionych składników, ale fajnie sprawdzą się tutaj składniki o owalnych kształtach, które imitują „bombki”. Owocnego tworzenia 🙂
Składniki:
1 słoik czarnych oliwek
1 słoik zielonych oliwek
200 g pomidorków paprykowych
250 g mozzarelli w kulkach (waga po odsączeniu)
150 g salami
kilka listków bazylii lub roszponki
kawałek żółtego sera
Dodatkowo:
1 stożek styropianowy w kształcie choinki (u mnie 20 cm)
wykałaczki
folia aluminiowa lub folia spożywcza
mała foremka gwiazdka
Choinkę obwinąć folią, wbić wykałaczki, umieszczając je w ok. 2 cm odstępach. Oliwki i mozzarellę odsączyć z zalewy i osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać od dołu szereg zielonych oliwek, pomidorki, czarne oliwki i kulki mozzarelli. Plasterki salami złożyć na pół i zwinąć w różyczkę. Przymocować wykałaczkami między pozostałe składniki. Listki bazylii lub roszponki powciskać w wolne przestrzenie. Z sera żółtego wyciąć gwiazdę i zamocować ją na górze choinki. Smacznego!
Rady: Aby wykałaczki nie były widoczne, można wpić je głębiej lub połamać na połówki.











