Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W kompozycji z wyrazistymi w smaku składnikami smakuje idealnie. Dziś mam dla Was przepis na cukinie faszerowane komosą ryżową, pieczarkami i piersią kurczaka. Obłędnie pyszny i zdrowy posiłek. Idealny na lekki obiad czy kolacje na ciepło. 


Składniki:
1/2 szklanki* komosy ryżowej (quinoa)
3 średnie cukinie
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 średnia cebula
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka sosu sojowego
olej (do smażenia)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki


*szklanka 250 ml 




Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).