Kotlety z brokuła, kaszy jaglanej i jajka

Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotlety bezmięsne to świetna opcja na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Powstały z tego, co akurat miałam pod rękę, ale zapewniam Was, że zasmakują nawet miłośnikom dań mięsnych 😉 Kotlety te świetnie smakują z sosem czosnkowym lub klasycznym tzatziki, ale równie dobrze możecie podać je po prostu z ketchupem. 

Składniki (na 8 kotletów):

400 g brokuła (same różyczki)

4 duże jajka na twardo

50 g kaszy jaglanej 

100 g sera cheddar

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 duże jajko

4 łyżki bułki tartej 

Do panierowania:

3 łyżki bułki tartej 

2 łyżki sezamu

olej (do smażenia)

Sos czosnkowy:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz (do smaku) 

Sos: Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia. Kotlety: Kaszę przepłukać i zalać wodą w proporcji 1:2. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie płyn. Wystudzić. Brokuła ugotować (najlepiej na parze) lub w osolonej wodzie przez kilka minut, do czasu, aż będzie al dente. Dokładnie osuszyć i wystudzić. Posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach jajka i ser cheddar. Dodać wystudzoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną na drobną kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę wstawić na ok. 40 minut do lodówki, by się związała. Mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Podawać lekko przestudzone z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).