Letni tort śmietanowy z owocami

Są słodkie, kuszą kolorami i aromatem – letnie owoce. Truskawki, maliny, czereśnie i czarna porzeczka to mój ulubiony zestaw. Wczoraj na blogu pojawił się przepis na tartę z budyniem i owocami lata, a dziś postanowiłam zrobić torcik z taką samą kompozycją owoców. Torcik wyszedł pyszny, nie za słodki i mocno owocowy – idealny na letni deser 🙂 



Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżka octu
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone 
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
400 g malin
250 g truskawek
250 g czereśni
100 g czarnej porzeczki

Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy 
(23 cm)wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić i przekroić na 3 części. 
Krem śmietanowy: Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać mascarpone i esencję waniliową. Zmiksować do połączenia się składników. 
Owoce umyć, osuszyć. Czereśnie wydrylować, z truskawek odciąć szypułki. 
Każdy blat biszkoptu przekładać kremem śmietanowym i owocami. Wierzch tortu udekorować kremem i owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).