Pomysł na pyszny, zdrowy i ekspresowy w przygotowaniu obiad, który przygotujecie w zaledwie 10 minut + czas potrzebny na pieczenie 😉 Idealny na zabiegane dni lub gdy nie macie ochoty na długie stanie w kuchni 🙂 Te faszerowane papryki są pyszne, pożywne i bardzo aromatyczne. Dzięki wykorzystaniu taki składników jak tuńczyk w puszce i ekspresowej w przygotowaniu kaszy kuskus wyczarujecie zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który z powodzeniem możecie odgrzać np. w dniu następnym, bo to jedno z tych dań, które jeszcze lepiej smakuje, jak się przegryzie 😉
3 średnie czerwone papryki
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 szklanki gorącej wody
1 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
1 średnia czerwona cebula
6 sztuk suszonych pomidorów
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
oliwy z tuńczyka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
100 g sera mozzarella
Kaszę kuskus zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Tuńczyka w oliwie odsączyć, oliwę zachować. Tuńczyka w sosie własnym odsączyć. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie z tuńczyka i oleju z suszonych pomidorów. Kuskus wymieszać z tuńczykiem, cebulę (wraz z oliwą i olejem) i posiekanymi suszonymi pomidorami. Dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. Papryki nafaszerować. Na wierzchu ułożyć pokrojoną mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 30 minut, aż papryki będą miękkie. Smacznego!











