Sałatka z burratą, awokado i pesto

Wiosna! Wiosna w kalendarzu i na talerzu 😀 Dziś mam dla Was propozycję na pyszną, lekką, a zarazem pożywną sałatkę z serem burrata, awokado, pomidorkami i pesto z rukoli. Pyszne, śmietankowe wnętrze burraty idealnie komponuje się tutaj ze smakiem słodkich pomidorków, kremowym awokado i wyrazistym pesto. Zajadajcie na zdrowie 😉 

Składniki: 
1 burrata (125 g) 
2 garście rukoli 
10 czerwonych pomidorków paprykowych 
1/2 awokado Hass
1 łyżka soku z cytryny 
Pesto: 
2 garście rukoli 
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
50 ml oliwy z oliwek 
3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 
sól morska świeżo zmielona (do smaku) 
Dodatkowo: 
1 łyżka kremu balsamicznego 
3 łyżki oliwy z oliwek 
sól morska świeżo zmielona (do smaku) 
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smak)


Pesto: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto utrzeć w moździerzu lub zblendować. 
Sałatka: Burratę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, awokado na plasterki. Awokado skropić sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć pesto, polać kremem balsamicznym, dodać rukolę, pomidorki, awokado i burretę. Polać oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!  

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).