Idealny pomysł na pożywny, szybki i pyszny obiad ze śliwkami w roli głównej. Ten przepis to połączenie klasycznych knedli z leniwymi kluskami, a całość podkręcona smakiem masła orzechowego i aromatem cynamonu. Serowe knedle ze śliwkami smakują bajecznie z zarumienioną na maśle bułką kartą i kremowym jogurtem. Koniecznie spróbuj takiego połączenia. Będzie pysznie!

Składniki (na ok. 10 sztuk):
250 g twarogu półtłustego
1 duże jajko rozmiar L
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżka cukru
120 g mąki pszennej
Nadzienie:
10 małych śliwek
5 łyżeczek masła orzechowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
Dodatkowo (do podania):
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
4 łyżki jogurt greckiego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Śliwki naciąć na pół, rozchylić i usunąć pestkę. Do każdej śliwki dać 1/2 łyżeczki masła orzechowego i 1/3 łyżeczki cukru. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać jajko, cukier i cukier waniliowy oraz mąkę. Ciasto szybko zagnieść tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 10 kawałków (odrywając kawałki lub uformować wałek jak na kopytka i podzielić na porcje). Porcję ciasta rozpłaszczyć, w środek dać śliwkę i zlepić brzegi formując kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. Przełożyć na talerz. Na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą. Smażyć mieszając do zarumienienia. Knedle polać bułką tartą. Dodać jogurt i całość posypać cynamonem i cukrem trzcinowym. Smacznego!