Serowe knedle ze śliwkami i masłem orzechowym

Idealny pomysł na pożywny, szybki i pyszny obiad ze śliwkami w roli głównej. Ten przepis to połączenie klasycznych knedli z leniwymi kluskami, a całość podkręcona smakiem masła orzechowego i aromatem cynamonu. Serowe knedle ze śliwkami smakują bajecznie z zarumienioną na maśle bułką kartą i kremowym jogurtem. Koniecznie spróbuj takiego połączenia. Będzie pysznie!


Składniki (na ok. 10 sztuk):
250 g twarogu półtłustego 
1 duże jajko rozmiar L 
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
1 łyżka cukru 
120 g mąki pszennej 
Nadzienie:
10 małych śliwek
5 łyżeczek masła orzechowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
Dodatkowo (do podania): 
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
4 łyżki jogurt greckiego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru trzcinowego


Śliwki naciąć na pół, rozchylić i usunąć pestkę. Do każdej śliwki dać 1/2 łyżeczki masła orzechowego i 1/3 łyżeczki cukru. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać jajko, cukier i cukier waniliowy oraz mąkę. Ciasto szybko zagnieść tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 10 kawałków (odrywając kawałki lub uformować wałek jak na kopytka i podzielić na porcje). Porcję ciasta rozpłaszczyć, w środek dać śliwkę i zlepić brzegi formując kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. Przełożyć na talerz. Na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą. Smażyć mieszając do zarumienienia. Knedle polać bułką tartą. Dodać jogurt i całość posypać cynamonem i cukrem trzcinowym. Smacznego!









Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).