Sos mięsny z pieczarkami

Ten przepis warto przyrządzić choćby ze względu na smak mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek sprawia, że sos, choć klasyczny, nabiera fajnego grzybowego smaku. Taka potrawa to świetny dodatek do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku lub jeśli wolicie, może podać ją z ziemniakami czy kluskami śląskimi.



Składniki:
80 dag mięsa od szynki
3-4 większe pieczarki
1 mała cebula
2 łyżki margaryny
świeżo zmielony czarny pieprz
sól lub domowa vegeta
1/2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki papryki chili
1/2 szklanki zimnej wody
2-2,5 łyżki mąki pszennej



Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie duże plastry. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy na nią płaty mięsa. Podsmażamy na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. Zrzucamy do garnka z mięsem. Patelnię zalewamy wodą i podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając szpatułką po spodzie, aby wszystkie przypieczone smaki zostały w wodzie. Wodę wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Do sosu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Wody w sosie powinno być tyle, aby płaty mięsa były przykryte. Sos gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.W razie potrzeby dolewamy wodę. Przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. W 1/2 szklance wody (za pomocą shakera lub rózgi) rozprowadzamy mąkę. Wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy jeszcze chwilę, do czasu, aż sos zgęstnieje. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).