Szarlotka z połówkami jabłek

Pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu szarlotka z połówkami jabłek to świetna opcja na weekendowe ciacho 😉 Ten wypiek nie wymaga długiej listy składników, a większość z nich z pewnością macie pod ręką 🙂 Dzięki wykorzystaniu całych połówek jabłek pomijacie czas potrzebny na ich ścieranie i podsmażanie, jak to w klasycznej szarlotce 😉 Jeśli jeszcze nie znaliście tego przepisu, gorąco polecam 😉 Będzie pysznie 😉 

Składniki (na blaszkę o wymiarach 34 cm x 23 cm): 
Ciasto: 
480 g mąki pszennej 
240 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła 
1 duże jajko rozmiar L 
140 g waniliowego skyru (lub gęstego serka homogenizowanego) 
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
Dodatkowo: 
6 (ok. 1 kg) średnich jabłek  
2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżka cukru 
Dodatkowo (do posypania):
1 łyżka cukru pudru 

Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część ciasta powinna być nieco większa (o ok. 100 g). Większą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto kilkukrotnie nakłóć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia. Jabłka obrać, pokroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć na cieście wypukłą częścią do góry. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Drugą, schłodzoną część ciasta rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Ułożyć na jabłkach i zlepić brzegi. Ciasto nakłóć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut, do zarumienienia. Ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).