Szybki w przygotowaniu, sezonowy makaron z pesto z bobu to idealny pomysł na letni obiad 🙂 Wyrazisty smak pesto idealnie współgra tutaj ze słodkimi pomidorkami paprykowymi i śmietankową burratą. Z powodzeniem możecie wykorzystać do niego np. bób ugotowany dzień wcześniej, wtedy przygotowanie takiego makaronu nie zajmie dłużej, niż czas potrzebny na jego ugotowanie.
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu tagliatelle
Pesto z bobu:
150 g obranego bobu
3/4 szklanki listków bazylii
1 duży ząbek czosnku
30 g startego grana padano
6 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wody
200 g makaronu tagliatelle
Pesto z bobu:
150 g obranego bobu
3/4 szklanki listków bazylii
1 duży ząbek czosnku
30 g startego grana padano
6 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wody
30 g płatków migdałowych
sól świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
150 g pomidorków paprykowych
1 (125 g) burrata
2 łyżki wiórków grana padano
Dodatkowo:
150 g pomidorków paprykowych
1 (125 g) burrata
2 łyżki wiórków grana padano
kilka listków bazylii
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wodę z gotowania zachować. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto umieścić w wysokim naczyniu i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gorący makaron wymieszać z pesto dolewając około 1/4 szklanki wody z makaronu. Dodać pokrojone na połówki pomidorki, porwaną na kawałki burratę, listki bazylii i starty ser grana padano. Posypać świeżo startym pieprzem. Podawać do razu po ugotowaniu. Smacznego!











