Ekspresowe w przygotowaniu tartaletki z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i szynką dojrzewającą to przekąską, która zasmakuje osobom lubiącym połączenie serów i wędlin z owocami. Taka przekąska świetnie sprawdzi się nie tylko na kolację czy posiłek do pracy, ale także na wszelkiego rodzaju imprezach.
Składniki (na 4 sztuki):
1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
3 figi
4 plastry szynki dojrzewającej
80 g sera pleśniowego blue
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
2 łyżeczki miodu
1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
3 figi
4 plastry szynki dojrzewającej
80 g sera pleśniowego blue
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
2 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanych pistacji
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko (do wysmarowania brzegów)
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na 4 części. Zagiąć brzegi ciasta tworząc wyższy rant. Ułożyć porwaną szynkę, pokruszony ser, pokrojone na plasterki figi. Posypać rozmarynem i pistacjami, polać miodem. Brzegi ciasta wysmarować jajkiem. Tartaletki ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego!










