Zakwas na żurek

Nie ma Wielkanocy bez żurku i nie ma żurku bez domowego zakwasu, zgadzacie się? 😉 Jeśli szukacie dobrego przepisu na domowy zakwas na świąteczny żurek, to zachęcam do spróbowania tego, który robię od lat wg przepisu mojego Taty. Jeśli  robicie zakwas wg przepisu, który pojawił się na blogu ponad 11 lat temu, ten przepis jest jego tylko nieznaczną modyfikacją, wzbogaconą o dodatek większej ilości przypraw, dla większego podkręcenia zarówno smaku, jak i aromatu 😉  

Składniki:
1 szklanka (12 łyżek, 120 g) mąki żytniej żurek
1 litr przefiltrowanej, przegotowanej, letniej wody
6 dużych ząbków obranego czosnku
6 liści laurowych
6 kulek ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu

Do dużego, czystego i wyparzonego słoika wsypać mąkę. Wlać wodę, dodać ponacinane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość wymieszać. Słoik nakryć gazą i zawiązać gumką. Odstawić w zacienione, ciepłe miejsce (np. na blat kuchennym) na ok. 5-7 dni. Raz dziennie zakwas zamieszać.

Rady: Dla wzbogacenia smaku do zakwasu można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich.
Dodanie kromki razowego chleba na zakwasie do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej (w ciągu 3-5 dni).
Aby zakwas szybciej się ukisił można również dodać odrobinę wody spod kiszonych ogórków lub kapusty.
W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość.
Zakwas zawsze należy mieszać czystą łyżką.
Piana, która może pojawić się na zakwasie jest naturalnym procesem fermentacji, można ją zebrać lub po prostu zakwas przemieszać.
Jeśli jednak na zakwasie pojawi się pleśń, zakwas należy wylać. Dzieje się tak wtedy, gdy np. użyjemy do mieszania brudnej łyżki.
Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików (usuwając wcześniej przyprawy i chleb) i przechowywać w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).