Zdrowe ciasto owsiane bez tłuszczu. Słodko…także na diecie.

Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią. Idealnie smakują w domowej granoli, jako pożywne śniadanie, w ciastkach pełnoziarnistych, a także w cieście. To ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Ciasto jest „gruboziarniste”, dzięki temu bardzo sycące ale i zdrowe. Przepis wyjściowy znalazłam w książce „Zdrowie na talerzu”, trochę go zmodyfikowałam, zmniejszając m.in. ilość miodu. Jeśli lubicie tego typu wypieki, gorąco polecam. Uwaga! To ciasto uzależnia 😉
 

Składniki:
1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego 0%
1 duże jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki soli

Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z  miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!


Rady: Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki.
Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp.
Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym.
Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).