Grillowane bakłażany z pieczarkami i mozzarellą

Ten bakłażan ma w sobie coś wyjątkowego 😉 Mięsiste, aromatyczne wnętrze i cudowne dodatki w postaci grillowanych pomidorów, pieczarek i ciągnącego się sera. Świetny na przystawkę, dodatek do mięs z grilla, na kolację lub samodzielną przekąskę. Jak wolicie, jak lubicie 😉 Mocno polecam 😀 

Składniki:
2 średnie bakłażany 
250 g pieczarek 
2 duże pomidory
250 g mozzarelli 
1 papryczka chili 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
4 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki sosu sojowego 
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do bruschetty 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
świeżo zmielona sól morska (do smaku)

Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Naciąć z obu stron na krzyż. Posolić i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie, zetrzeć ręcznikiem papierowym wytrącone krople wody. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, czosnkiem i przyprawą do bruschetty. Pieczarki i pomidory pokroić na plastry. Połową marynaty nasmarować za pomocą pędzelka plastry bakłażana. Drugą połowę dodać do pieczarek i wymieszać. Na grillu/patelni grillowej ułożyć pieczarki i grillować, aż nabiorą brązowego koloru. Przełożyć na talerz. Następnie zgrillować z obu stron plastry pomidora. Przełożyć na talerz. Dodać plastry bakłażana i grillować z jednej strony na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę, ułożyć pieczarki, pomidora, pokroją na plastry mozzarellę i pokrojone na cienkie plasterki chili. Grillować do rozpuszczenia się sera. Przełożyć na talerz, doprawić solą i pieprzem, przyprawą do bruschetty i posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).