Grzanki z grillowanym oscypkiem, figami i karmelizowaną cebulą

Bajeczne połączenie smaków, które urzeka od pierwszego kęsa. Te grzanki do połączenie wyrazistego w smaku oscypka, słodkich fig i lekko ostrej czerwonej cebuli. To idealnie zbalansowana kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, kolację czy przekąskę. W wersji na grzankach z bagietki świetnie sprawdzi się jako przekąska np. na imprezę.


Składniki:
2 kromki chleba wiejskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
80 g oscypka
2 figi
Karmelizowana cebula:
1/2 dużej, czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżki kremu balsamicznego
6 łyżek wody
Dodatkowo:
1/2 łyżki żurawiny do serów i mięs
kilka liści rukoli
1 łyżka kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
2 łyżeczki miodu


Cebulę pokrój na plasterki. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj cebulę. Dodaj cukier, krem balsamiczny i wodę. Smaż na dużym ogniu, aż woda odparuje, cebula zmięknie i się skarmelizuje. Kromki chleba posmaruj za pomocą pędzelka oliwą i podsmaż na patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor. Oscypka pokrój na plastry i podsmaż na rumiano na patelni grillowej. Figi pokrój na plasterki. Grzanki posmaruj żurawiną, dodaj rukolę, ser, figi i cebulę. Udekoruj kiełkami, pieprzem i polej miodem. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).