Bajeczne połączenie smaków, które urzeka od pierwszego kęsa. Te grzanki do połączenie wyrazistego w smaku oscypka, słodkich fig i lekko ostrej czerwonej cebuli. To idealnie zbalansowana kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, kolację czy przekąskę. W wersji na grzankach z bagietki świetnie sprawdzi się jako przekąska np. na imprezę.

Składniki:
2 kromki chleba wiejskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
80 g oscypka
2 figi
Karmelizowana cebula:
1/2 dużej, czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżki kremu balsamicznego
6 łyżek wody
Dodatkowo:
1/2 łyżki żurawiny do serów i mięs
kilka liści rukoli
1 łyżka kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
2 łyżeczki miodu


Cebulę pokrój na plasterki. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj cebulę. Dodaj cukier, krem balsamiczny i wodę. Smaż na dużym ogniu, aż woda odparuje, cebula zmięknie i się skarmelizuje. Kromki chleba posmaruj za pomocą pędzelka oliwą i podsmaż na patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor. Oscypka pokrój na plastry i podsmaż na rumiano na patelni grillowej. Figi pokrój na plasterki. Grzanki posmaruj żurawiną, dodaj rukolę, ser, figi i cebulę. Udekoruj kiełkami, pieprzem i polej miodem. Smacznego!