Słodka, gęsta, kremowa i bajecznie aromatyczna piernikowa czekolada na gorąca to idealny napój na zimowe chłody. Podana z bitą śmietaną i mini piankami smakuje bajecznie. Koniecznie przygotuj sobie taką słodkość.

Składniki (na 3 porcje):
Czekolada na gorąco:
300 ml mleka 3,2 %
150 ml śmietanki 30%
70 g czekolady mlecznej
80 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki gorzkiego kakao
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo (do podania):
bita śmietana
1/3 szklanki mini pianek marshmallow
1 łyżeczka gorzkiego kakao

Dwie łyżki mleka odlać i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Pozostałe mleko i śmietankę wlać do rondla. Dodać kakao, przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Całość pogrzać mieszając za pomocą trzepaczki. Dodać połamane na kawałki czekolady i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy czekolady się rozpuszczą wlać mleko ze skrobią i chwilę podgrzać mieszając, do zgęstnienia. Gorącą czekoladę przelać do kubków, udekorować bitą śmietaną, piankami i posypać gorzkim kakao. Smacznego!








