Piernikowa czekolada na gorąco z bitą śmietaną i piankami

Słodka, gęsta, kremowa i bajecznie aromatyczna piernikowa czekolada na gorąca to idealny napój na zimowe chłody. Podana z bitą śmietaną i mini piankami smakuje bajecznie. Koniecznie przygotuj sobie taką słodkość.

Składniki (na 3 porcje):
Czekolada na gorąco:

300 ml mleka 3,2 %
150 ml śmietanki 30%
70 g czekolady mlecznej
80 g czekolady gorzkiej 80%
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki gorzkiego kakao
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo (do podania):
bita śmietana
1/3 szklanki mini pianek marshmallow
1 łyżeczka gorzkiego kakao

Dwie łyżki mleka odlać i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Pozostałe mleko i śmietankę wlać do rondla. Dodać kakao, przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Całość pogrzać mieszając za pomocą trzepaczki. Dodać połamane na kawałki czekolady i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy czekolady się rozpuszczą wlać mleko ze skrobią i chwilę podgrzać mieszając, do zgęstnienia. Gorącą czekoladę przelać do kubków, udekorować bitą śmietaną, piankami i posypać gorzkim kakao. Smacznego!





Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).