Uwielbiam pierogi z białym serem na słodko. To jeden ze smaków dzieciństwa, który przywołuje na myśl beztroskie chwile. Dziś zrobiłam pierogi z kilograma mąki. Wyszła olbrzymia ilość, więc część zamrożę i będzie jak znalazł na szybki obiad. Te pierogi są fantastyczne dzięki dodatkowi do farszu domowego cukru z wanilią. Przepis znajdziecie tutaj. Lepszego ciasta na pierogi również nie jadłam…Polecam!
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml wrzącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg białego sera półtłustego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
5 łyżek śmietany kremówki (30%)
1 duże jajko
1 białko
Dodatkowo:
3 łyżki stopionego masła
szczypta przyprawy do kawy i deserów (lub cynamonu)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Ser przełożyć do miski i rozgnieść (najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). Dodać kremówkę, cukier, cukier waniliowy i jajko oraz białko. Wymieszać do połączenia się składników.
Wszystkie składniki ciasta na pierogi połączyć i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie). Wałkować partiami i wycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 łyżeczki sera i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane masłem i posypane przyprawą lub cynamonem. Smacznego!