Kiedy po raz pierwszy zrobiłam domową granolę nie mogłam przestać jej podjadać. Jest boska! Chrupiąca, lekko słodka i bardzo pożywna. Dodatkowo, przygotowując ją samodzielnie dokładnie wiecie co jecie. Taka pożywna mieszanka płatków, orzechów i ziaren świetnie sprawdzi się na śniadanie. Można podawać ją z jogurtem, mlekiem lub podjadać samą. A na deser świetnie sprawdzi się w towarzystwie jogurtu i owocowego musu. Granolę polecam dla dzieci! To świetna alternatywa dla słodkich, mało pożywnych płatków śniadaniowych. Koniecznie ją zróbcie, będzie pysznie!
Składniki:
300 g płatków owsianych górskich
70 g wiórków kokosowych
70 g posiekanych orzechów włoskich
70 g ziaren słonecznika
70 g pestek dyni
70 g ziaren sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g suszonej żurawiny
180 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
3 łyżki oleju
125 ml płynnego miodu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Płatki, wiórki, orzechy, cynamon, pestki dyni, sezam i ziarna słonecznika wymieszać w misce. Dodać miód, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt, olej i sok jabłkowy. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Równomiernie wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30-35 minut do zarumienienia. Zawartość blaszki mieszać kilkukrotnie co 7-8 minut, pilnując aby granola się nie przypaliła. Wyciągnąć z piekarnika, dodać suszoną żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego!
Rada: Jeśli nie posiadacie sokowirówki, sok z jabłka możecie zrobić ścierając 2 (średniej wielkości) jabłka na tarce, na drobnych oczkach i przecierając mus przez małe sitko.