Pyszne, bajecznie kremowe danie jednogarnkowe wzorowane na klasycznym risotto, ale na bazie makaronu w kształcie ryżu. Dodatek zmielonych grzybów i pieczarek w połączeniu z kremową konsystencją, którą nadaje temu daniu masło, śmietana i grana padano tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie jest to danie z tych „fotogenicznych”, ale gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym smaku 🙂 Dzięki temu, że ryż zastąpiony został makaronem, a suszone grzyby zmielone, danie przygotujecie w naprawdę ekspresowym tempie 🙂
160 g makaronu orzo
200 g pieczarek
5 g suszonych grzybów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki startego sera grana padano
80 ml płynnej śmietany 18% lub 30%
580 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżej, posiekanej
sól świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Łyżkę masła i oliwę rozpuścić na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki pokrojone na plasterki i podsmażyć do odparowania wody i zarumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suchy makaron. Chwilę podsmażyć mieszając. Zalać połową wody, dodać zmielone grzyby i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż makaron wchłonie wodę. Dodać pozostałą wodę, przyprawić solą, pieprzem, natką i gotować na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie wodę. Na końcu dodać śmietanę, zimną łyżkę masła, starty ser, wymieszać i chwilę podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać dodatkowo startym grana padano. Smacznego!










