Obłędna sałatka z grillowaną piersią z kurczaka i papryką. Wyrazista w smaku, sycąca i bajecznie kolorowa 🙂 Pierś marynowana w sosie sojowym z dodatkiem miodu cudnie współgra tutaj ze słodkimi pomidorkami paprykowymi i serem feta. Całość polana dressingiem musztardowym tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia 😉 Sałatka jest bardzo pożywna, więc z powodzeniem zastąpi Wam obiad, szczególnie latem 😉
Składniki:
1 większa, pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 większa, pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
80 g rukoli
1 czerwona papryka
10 pomidorków paprykowych
1 średnia czerwona cebula
100 g sera feta
kilka listków bazylii
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1/2 łyżki kremu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Pierś natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na 8 części i polać łyżką oleju. Zamarynowaną pierś grillować z obydwu stron na złoty kolor. W międzyczasie posmarować pozostałą marynatą. Gotową pierś odstawić do przestygnięcia. Paprykę grillować z obydwu stron, do czasu, aż będzie lekko miękka, ale nadal chrupiąca. Rukolę ułożyć na talerzu, dodać przestudzoną paprykę, pokrojone pomidorki, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojoną na plastry pierś z kurczaka. Całość posypać pokruszoną fetą i listkami bazylii. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem. Smacznego!











