Zapiekanka gyros

Jedna ze smaczniejszych zapiekanek wzorowana na znanej i lubianej sałatce gyros. U mnie w wersji z ryżem basmati, który nadaje jej fajnego posmaku. Ryż możecie zastąpić makaronem, jeśli taką wersję preferujecie. Chrupiące warzywa, soczyste mięso i ciągnący się ser to połączenie, które zawsze smakuje świetnie. Zapiekanka jest bardzo pożywna, więc spokojnie możecie przygotować ją na 2 dni, bo po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej 😉 


Składniki: 
1 podwójna pierś z kurczaka
1 1/2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju 
1 mała czerwona cebula 
1 średnia papryka 
6 łyżek kukurydzy z puszki 
5 średnich ogórków konserwowych 
2 torebki ryżu basmati 
Sos: 
1/2 szklanki majonezu 
1/2 szklanki ketchupu 
Dodatkowo: 
150 g startej mozzarelli 
50 g startego sera cheddar 


Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie gyros przez około pół godziny. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso i smażyć do miękkości co jakiś czas mieszając. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Majonez i ketchup wymieszać. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ryż. Polać sosem, posypać startymi serami, dodać mięso z cebulą, polać sosem i posypać serem. Paprykę, kukurydzę i ogórka wymieszać. Przełożyć na wierzch zapiekanki, polać sosem i posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 40 minut. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).